Peste 67.000 de pelerini s-au închinat, până sâmbătă dimineața (13 octombrie), la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, la Iași. Credincioșii au așteptat mai bine de zece ore la coadă, pentru a ajunge la raclă. Circa 100 de oameni au avut nevoie de asistență medicală.
Moaștele Sfintei Parascheva sunt depuse într-un baldachin, în curtea Catedralei Metropolitane din Iași, în fiecare an. Sunt îmbrăcate în haine noi, după care veșmintele sunt oferite unei mănăstiri. Interesant este faptul că sub acestea, moaștele sunt îmbrăcate cu un veșmânt permanent.
Nu este dat jos niciodată deoarece, conform tradiției, poartă un blestem, cel al lui Vasile Lupu. Hainele sunt schimbate de cinci ori pe an, după care sunt de Teofan, Mitropolitul Moldovei, unor biserici sau mănăstiri care dețin hramul Sfintei Parascheva. La schimbarea veșmintelor iar parte doar câțiva preoți ai Mitripoliei Moldovei și Bucovinei.
Veșmintele sunt realizate după un ritual sacru, la Arhiepiscopie, iar croitorii sunt obligați să țină post înainte să se apuce de lucru. „Este pe o catifea albă şi florile sunt la fel în aceeaşi nuanţă cum este împodobit baldachinul Sfintei Parascheva”, a spus Valerian Radu de la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
Tradiția spune, însă, că pe sub hainele care se schimbă, moaștele au un veșmânt unic, care nu se dă jos niciodată, și care are un sigiliu pe care este înscris blestemul lui Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam.
„Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”, este scris pe veșmântul unic al moaștelor Sfintei Parascheva, care au fost aduse la Iași acum 371 de ani, de domnitorul Vasile Lupu.